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Biblioteca(s):  Embrapa Clima Temperado.
Data corrente:  11/11/2021
Data da última atualização:  12/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  RODRIGUES, M.; NANNI, M. R.; SILVEIRA, C. A. P.; CEZAR, E.; SANTOS, G. L. A. A. DOS; FURLANETTO, R. H.; OLIVEIRA, K. M. DE; REIS, A. S.
Afiliação:  MARLON RODRIGUES; MARCOS RAFAEL NANNI; CARLOS AUGUSTO POSSER SILVEIRA, CPACT; EVERSON CEZAR; GLAUCIO LEBOSO ALEMPARTE ABRANTES DOS SANTOS; RENATO HERRIG FURLANETTO; KARYM MAYARA DE OLIVEIRA; AMANDA SILVEIRA REIS.
Título:  Mining Co-products as Sources of Multi-nutrients for Cultivation of Brachiaria ruziziensis.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Natural Resources Research, v. 30, n. 1, Feb. 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1007/s11053-020-09745-w
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  The aim of this study was to evaluate the use of mining co-products from the Irati (rhythmite and bituminous shale) and Corumbataí Formations (clayey siltstone) as sources of multi-nutrients for the cultivation of Brachiaria ruziziensis. The treatments were arranged within the double factorial scheme (7 × 2), completely randomized with 10 replications and placed into pots inside a greenhouse. Two factors were evaluated: the type of co-product and the soil class (Arenosol and Ferralsol). The mining co-products were applied in their isolated form and in composite (blended) form. At 60 and 140 days after the application of treatments, the ions available in the soil were determined. After that, four Brachiaria ruziziensis plants were cultivated per pot. After 40 days of cultivation, the aerial part of the plants was cut. Afterward, the macronutrients, as well as the production of shoot dry mass of the plants, were determined. The application of co-products, in general, increased the pH and the contents of ions available: K+ (Mehlich-1), Mg2+, Ca2+, P, SO42− and Si. As a highlight, at 140 days, rhythmite was the most efficient co-product in increasing pH, Ca2+ and Mg2+, with increases of 23%, 241% and 722% in Arenosol, respectively. Also at 140 days, bituminous shale increased the contents of SO42− by 72% and 427% in Ferralsol and Arenosol, respectively. Moreover, the accumulation of K, Ca, Mg and S, as well as the production of shoot dry mass of Brachiari... Mostrar Tudo
Thesagro:  Brachiaria Ruziziensis; Mineração.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Clima Temperado (CPACT)
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CPACT22021 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoFRONZAGLIA, T.; VEGRO, C. L. R.; VEIGA FILHO, A. A. Coffee pulping technology impact over economic dimension. In: INTERNATIONAL CONFERENCE ON COFFEE SCIENCE, 22., 2008, Campinas, Brazil.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso / Nota Técnica
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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2.Imagem marcado/desmarcadoBLISKA, F. M. de M.; VEGRO, C. L. R.; AFONSO JUNIOR, P. C.; MOURAO, E. A. B.; CARDOSO, C. H. S. Custos de produção de café nas principais regiões produtoras do Brasil. In.: Informações Econômicas, São Paulo, v. 39, n.9, set. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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3.Imagem marcado/desmarcadoBLISKA, F. M. de M.; MOURAO, E. A. B.; AFONSO JUNIOR, P. C.; VEGRO, C. L. R.; PEREIRA, S. P.; GIOMO, G. S. Dinâmica fitotécnica e socioeconômica da cafeicultura brasileira. In.: Informações Econômicas, São Paulo, v. 39, n.1, jan. 2009.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 3
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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4.Imagem marcado/desmarcadoTEIXEIRA, S. M.; VEGRO, C. L. R.; ASSUMPÇÃO, R.; THOMAZIELO, R. A. Estimativa de custo de produção de talhões de café, São Paulo, safra 1999/00. In: SIMPÓSIO DE PESQUISA DOS CAFÉS DO BRASIL, 2., 2001, Vitória. Anais... Brasília, DF: Embrapa Café, 2002.
Tipo: Artigo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Café.
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5.Imagem marcado/desmarcadoVEGRO, C. L. R.; FRONZAGLIA, T.; VEIGA FILHO, A. A. Impactos econômicos da tecnologia do café cereja descascado. Cadernos de Ciência & Tecnologia, Brasília, DF., v. 26, n. 1/3, p . 93-113, jan./dez. 2009.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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6.Imagem marcado/desmarcadoVEGRO, C. L. R. (Coord.). O prazer e a excelência de uma xícara de café expresso: um estudo de mercado. São Paulo: Agronômica Ceres, 2002. 111 p. Convênio CBP&DCafé.
Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais.
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7.Imagem marcado/desmarcadoTORQUATO, S. A.; VEGRO, C. L. R.; JESUS, K. R. E. de. Prospective impacts of sugarcane burning suppression: the agro-environmental contributions of the Green Protocol to sustainability. In: BRAZILIAN BIOENERGY SCIENCE AND TECHNOLOGY CONFERENCE, 2., 2014, Campos do Jordão. Proceedings... Campos do Jordão: Bioenergy Society, 2014. p. 228.
Tipo: Resumo em Anais de Congresso
Biblioteca(s): Embrapa Meio Ambiente.
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